Cele mai interesante 10 lucruri pe care ar trebui sa le stim despre Antactica

noiembrie 9th, 2012 Agentia Viotop Travel Antarctica


Sunteti dornici sa aflati cateva fapte interesante despre uimitoarea Antarctica? Iata un articol ce cuprinde informatii despre acest tinut minunat pe care multi dintre noi nu le stiau. Antarctica ne provoaca sa ii descoperim secretele si de aceea oamenii de stiinta si turistii ignora conditiile meteorologice si pornesc in descoperirea acestui loc deosebit.

1. Cat de frig poate intr-adevar sa fie?

Antarctica este cel mai rece loc de pe Pamant si cel in care bate vantul cel mai mult. Cea mai scazuta temperatura inregistrata vreodata a fost de -89⁰C in anul 1983, in timp ce in cea mai calduroasa zi din an temperatura nu ajunge la mai mult de 15⁰C.

2. Cel mai uscat loc de pe Pamant

Cel mai interesant lucru despre Antarctica este contradictia dintre clima uscata si cantitatea de apa de acolo (70% din apa de pe Pamant). Acest continent este cel mai uscat loc de pe planeta. Chiar si in cel mai desertic loc din lume ploua mai mult decat in Valea Uscata, o regiune din Antarctica. Aici nu a mai plouat de 2 milioane de ani. De fapt tot Polul Sud primeste o medie de precipitatii de 10 cm pe an.

3. Locuitorii

Nu exista locuitori in Antarctica. Singurii oameni care locuiesc acolo pe perioade mai lungi de timp fac parte din comunitatile stiintifice temporare. Aproximativ 5000 oameni de stiinta si personal auxiliar pot fi gasiti in Antarctica pe timpul iernii, 1000 ramanand pe aceste meleaguri pentru a lucra.

4. Pinguinii

Acesta este singurul loc de pe Pamant unde poate fi gasit pinguinul imperial. Este cel mai inalt si mai greu dintre toate speciile de pinguini si, se spune, ca este singura specie care se inmulteste in timpul iernii, in timp ce pinguinul Adelie prefera sa migreze spre sud. Acolo pot fi gasite 6 tipuri de pinguini (dintr-un total de 17 specii).

5. Cine detine Antarctica?

Antarctica nu are guvern si nicio tara nu detine acest continent. Desi multe state au incercat sa detina dreptul de proprietate asupra unor terenuri de-a lungul timpului, s-a ajuns la un acord comun care da privilegiul Antarcticii de a ramane singura regiune de pe planeta care nu este guvernata.

6. Meteoritii

Unul dintre cele mai interesante lucruri despre acest continent este acela ca este cel mai bun loc din lume unde pot fi gasiti meteoriti. Aparent, meteoritii care lovesc stratul de gheata din Antarctica sunt mai bine conservati decat oriunde altundeva. Fragmentele din meteoritii de pe Marte sunt cele mai valoroase si neasteptate descoperiri.

7. Niciun fus orar

Antarctica este singurul continent fara fus orar. Comunitatile oamenilor de stiinta au tendinta de a pastra fie fusul orar din tara de origine, fie cel al liniei de aprovizionare care le aduce alimente si alte bunuri esentiale. Se poate trece prin toate cele 24 de fusuri orare in doar cateva secunde.

8. Animalele

In timp ce multe animale marine precum balene albastre, orci, foci cu blana traiesc aici, Antarctica este extrem de saraca in ceea ce priveste animalele terestre. Una dintre cele mai mari forme de viata este reprezentata de o insecta, o musculita cu aripi. Momentan nu sunt insecte zburatoare datorita vantului puternic. Cu toate acestea o insecta neagra care sare ca puricii poate fi gasita printre coloniile de pinguini. Acest lucru nu este surprinzator deoarece ele se gasesc peste tot pe Pamant. Un alt fapt interesant este ca Antarctica este singurul continent fara specii indigene de furnici.

9. Incalzirea globala

In cazul in care intreaga gheata din Antarctica s-ar topi nivelul marii ar creste cu aproximativ 60m peste tot. Ar trebui acordata mai multa atentie incalzirii globale care afecteaza in mod special acest continent.

10. Iceberg-ul gigantic

Ultimul punct dintre lucrurile interesante despre Antarctica este iceberg-ul gigantic care s-a desprins in anul 2000. Este cel mai mare iceberg cunoscut din istorie masurand 295km in lungime si 37km latime, aceeasi suprafata ca a orasului Connecticut sau a Quatar-ului.

Sursa: http://www.infoturism.ro/atractii-turistice/10-lucruri-inedite-despre-antarctica/

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*