Ce trebuie sa stiti despre insula Thassos!

februarie 20th, 2014 Agentia Viotop Travel Grecia


1.1.  Câteva informatii geografice:

Thassos este cea mai nordică insula din Marea Egee, situată în Golful Kavala, la  doar 8 km de Grecia continentală, fiind înconjurată de 93 de kilometri de litoral. Denumită şi „Insula de smarald” este un loc de o frumuseţe rară, cu o istorie fascinantă.  De asemeni, indiferent dacă sunteţi sportiv, dacă iubiţi natura sau dacă vă place viaţa de noapte, Thassos vă oferă exact ceea ce căutaţi.

Thassos este o insulă muntoasa, iar litoralul acesteia este stâncos înspre est şi vest şi nisipos înspre nord şi sud. În partea ei cea mai întinsă, insula masoară 22 km de la est la vest şi 26 km de la nord la sud. Există o şosea principală ce înconjoară insula de jur imprejurul coastei şi alte şosele mai mici care duc către aşezarile din munţi.

Thassos este acoperită de păduri dese de pini, brazi, stejari şi platani. Pădurile se întind pe aproximativ 9/10 din suprafaţa insulei, iar de-a lungul litoralului cresc măslini. Pinii cresc până la ţărm, iar lemnul lor este una din sursele principale de venit ale thassienilor.

thas 1

1.2. Cum ajungem – Traseu recomandat:

Traseul pe care îl recomandăm pentru a ajunge pe insulă este următorul:

BUCUREŞTI – GIURGIU – RUSSE – PLEVEN – SOFIA – KULATA – PROMAHONAS – SERRES – DRAMA – KERAMOTI – LIMENAS

thas 2

Distanţa din Bucureşti – Keramoti este de aproximativ 700 km, ce pot fi parcurşi în aproximativ 10-12 ore, în funcţie şi de formalităţile vamale. Din Keramoti turiştii se vor îmbarca pe ferryboat, unde vor petrece in jur de 40 de minute până se traversează marea pentru a ajunge în portul Limenas.O parte din turiştii care călătoresc cu autoturism propriu şi doresc să ajunga pe insula Thassos, mai pot lua ferryboat-ul şi din Kavala până în Skala Prinos. Timpul de traversare este în jur  1 oră şi 30 de minute.

 Plajele:

Insula Thassos este inconjurată de plaje superbe de-a lungul întregii coaste. Unele dintre ele sunt ordonate şi aglomerate, iar altele sunt liniştite. Soseaua principală a insulei este într-o stare foarte bună, permiţând astfel accesul turiştilor către multe dintre plajele sale, fiecare dintre acestea având farmecul ei.

Plaja Paradise Beach – aşezată la 20 de km est de Limenas, este una din cele mai frumoase plaje ale insulei, premiată cu Steag Albastru, cu apă foarte curată, brăzdată mai tot timpul de valuri, lucru destul de rar în Thassos, iar celor mai noncomformişti dintre ei oferindu-le posibilitatea de a se “dezbrăca de caracter” într-un colţişor dedicat nudiştilor. Plaja este una dintre cele mai bine amenajate de pe insulă, având teren de volei pe nisip, tavarne, şezlonguri şi umbreluţe, duşuri.

thas 3

Plaja Marble Beach – este una din cele mai căutate plaje de pe insulă, fiind acoperită cu pietricele rotunde din marmură şi cu o apă de un albastru ireal datorită căreia insula Thassos a şi primit numele de Insula de Smarald. Marble Beach sau Plaja Saliară vă aşteaptă la doar 4 km de capitala Limenas, fiind accesibilă pe un drum neasfaltat.

thas 6

Plaja Aliki – Este plaja pe care orice turist pasionat de istorie trebuie să o viziteze datorită vestigiilor antice. Turiştii care vor să se relaxeze la umbră pot alege una din multitudinea de taverne sau baruri de aici. Această plajă este acoperită de pietricele de marmură şi se găseşte în faţa satului cu acelaşi nume situat pe coasta de sud-est a insulei Thassos care, de-a lungul timpului, s-a transformat într-un loc foarte frecventat de către turişti. De asemeni, este o alegere bună şi pentru pescuit.

thas 7

Plaja Golden Beach –  este cea mai căutată plajă cu nisip de pe insulă, situată în localitatea cu acelaşi nume, la 12 km sud de Limenas. Este o plajă ce se întinde în continuarea a două sate: Skala Panagia şi Skala Potamia, fiind una din cele mai lungi şi mai spectaculoase plaje de pe insulă, înconjurată de verdeaţă. Odată ajuns aici veţi avea prilejul să faceţi băi de soare pe nisipul fin şi auriu al staţiunii, să vă delectaţi cu peisajul montan şi cu pădurile de pini mediteraneeni. Ea este deţinătoarea unui Steag Albastru pentru calitatea nisipului şi a apei cristaline. Locaţia ei o face potrivită pentru practicarea sporturilor de apa, surfing , parasailing şi skijetting.

thas 8

Plaja Potos – această plajă cu nisip fin se întinde pe o lungime de 2 km pe coasta sudică a insulei, beneficiind de toate facilităţile turistice necesare, fiind un loc perfect pentru familiile cu copii. Apa este de o claritate excepţională, iar apusul văzut din Potos este unul din lucrurile ce nu trebuie să rataţi dacă ajungeţi aici.thas 9

Plaja Psili Ammos – această plajă cu nisip fin se află în extremitatea sudică a insulei şi se întinde exact sub un deal împădurit, oferind un peisaj mirifc. Aici sunt locuri speciale pentru corturi, precum  şi o tavernă care este deschisă pe tot timpul zilei.thas 11

Plaja Livadi Beach – Este o plajă sălbatică, dar deosebit de curată şi de liniştită ce poate fi uşor observată de pe terasa Mănăstirii Arhanghelului Mihail. Este locul potrivit pentru înot şi snoorkeling. Deşi plaja este cu nisip şi pietre şi în apa, chiar şi pentru o mică porţiune, compenseaza prin peisajul şi locaşia extraordinară.thas 12

Plaja Metalia – această plajă se află lângă localitatea Limenaria, la 40 km de Limenas, în sudul insulei şi prezintă un interes deosebit datorita unui vechi atelier de prelucrare a fierului chiar lângă o mină de fier, coșuri de fum, o expoziţie în aer liber de obiecte de artă. Plaja are nisip precum şi pietre, iar apa este foarte limpede şi adâncă.thas 13

1.3.  Care sunt cele mai populare staţiuni ale insulei  ?

Regăsiţi mai jos câteva informaţii utile pentru cele mai importante staţiuni de pe insulă. Pentru cei dornici să exploreze cât mai multe lucruri ce insula le oferă, este foarte uşor să se deplaseze cu maşină şi/sau scuter pentru că există o şosea care înconjoară complet insula, de-a lungul ţărmului, pe o lungime de 98 km.

Limenas este capitala insulei şi cel mai important centru comercial şi administrativ al insulei, cu un centru turistic modern, care oferă toate condiţiile pentru o vacanţă confortabilă. În faţa portului este piaţa centrală, unde se află şi Primăria. În stânga muzeului de arheologie este intrarea în piaţa antică, iar în apropiere este Biserica sf. Nikolaus.

Skala Prinos a devenit una dintre cele mai dezvoltate şi importante localitati de pe insulă. Pinii din zona aceasta, numiti „dassylio”, cresc foarte aproape de ţărm, creând iluzia că ies din mare. Din Prinos se poate cumpăra ulei de măsline biologic, numit „Kardiofyllo.

Skala Sotira se află la o distanţă de 3 km de Skala Prinos şi se întinde de-a lungul unei plaje liniştite, şi deşi în ultimii ani turismul s-a dezvoltat destul de mult aici, zona rămâne una dintre cele mai liniştite şi odihnitoare locuri de pe insulă. Pe timpul romanilor aici existau băi şi zona era renumită pentru atmosfera odihnitoare. De aici, un drum de 3 km ne duce spre satul Sotiras. De-a lungul drumului puteţi vedea numeroase capele mici. Satul Sotiras este situat în interiorul insulei, pe muntele Ypsario, păstrând intacte casele vechi, Mănăstirea Aghios Panteleimon şi fântâna construită în 1888 în piaţa centrală. Daca veţi ajungeti aici, trebuie sa vă opriţi la brutărie, pentru a cumpăra probabil cea mai bună pâine din Thassos.

Limenaria – Portul din Limenaria a început să aibă importanţă comercială din 1903, când firma germană Speidel a început să îl folosească pentru a încărca pe vapoare minereurile extrase din zonă.

Pefkari este în sudul insulei, între Limenaria şi Potos (la o distanţă de 1 km faţă de Potos şi 3 km faţă de Limenaria). Pefkari şi-a luat numele de la pădurea de pini din zonă. Dacă vreţi să vă bucuraţi de cluburi şi să nu fiţi deranjaţi de muzică şi zgomot, Pefkari este alegerea cea mai bună, pentru că este o zonă liniştită, iar în apropiere, în Limenaria sau Potos, găsiţi numeroase cluburi şi baruri. Pe drumul spre Limenaria este o discotecă în aer liber „Bolero” şi clubul „Barel” de lângă ea.

Potos este una dintre cele mai cunoscute staţiuni de pe insulă. În ultimii ani a cunoscut o dezvoltare fără precedent, s-au construit noi vile, hoteluri, iar turismul s-a dezvoltat foarte mult. Dacă vremea este favorabilă şi cerul este senin, din Potos puteţi vedea Muntele Athos chiar în faţă. Plaja are o lungime de 2 km, iar pe faleză găsiţi taverne şi baruri din loc in loc.

Astris e o regiune întinsă situată în sud-estul insulei Thassos. Numele ei derivă de la cuvântul grecesc “pentru stele” pentru că în cea mai mare parte a anului cerul este senin şi înstelat. Aici apa este cea mai bună, iar climatul este blând. Deşi în această zonă vegetaţia este săracă, Astris este o regiune cu peisaje frumoase. Dacă veniţi dinspre Potos şi vreţi să intraţi în Astris trebuie să fiţi foarte atenţi pentru că este foarte uşor să treceţi fără a observa intrarea în partea de sus a satului. Plaja din Astris este liniştită, iar apa nu este foarte adâncă.

Skala Potamia este construit la poalele muntelui Ypasario, cel mai înalt munte din Thassos. De mare interes este muzeul dedicat operelor sculptorului Thasian Polygnotos Vaghis. Skala Potamia este la o distanţă destul de mică faţă de satul din munţi. Plaja de aici este foarte mare, apa este limpede, iar zona o recomandăm pentru familii care au copii. De-a lungul plajei sunt foarte multe  taverne şi magazine.

Panaghia este un sat tradiţional pe care vă recomandăm să îl vizitaţi pentru delicatesele din carne de capră şi pentru dulciurile care se pregătesc aici.

1.4. 10 lucruri ce tebuiesc făcute în Thassos

1. Nu rata mânăstirea Sf. Arhanghel Mihail ce se află pe drumul dintre Astris şi Aliki. În această mânăstire este păstrată o parte din Sfântul Cui (folosit pentru crucifi carea lui Hristos). Imediat mai jos, lângă mare, este o peşteră cu apa sfi nţită. Această peşteră are o poveste specială, ce merită menţionată. În timpul ocupaţiei turceşti, în ciudă opresiunii cuceritorilor, credincioşii au continuat să viziteze templul Arhanghelului. Turcii, observând credinţa oamenilor şi miracolele Sfântului, au trimis nişte oameni să distrugă mănăstirea. Unul din ei a îndrăznit să intre în templu şi să polueze apa sfi nţită care curgea de mulţi ani. În acelaşi moment, acesta a fost trăznit de Sfânt şi a murit, iar izvorul a dispărut din templu şi de atunci apa sfi nţită curge printre pietre. Se spune că dacă cineva care are o problemă de sănătate bea puţin din această apa sfi nţită, se însănătoşeşte.

2.  Închiriază un scuter sau o  maşină şi porneşte în explorarea insulei prin vizitarea altor mânăstiri importante de pe insulă cum ar fi : Mânăstirea Sf. Pantelimon, Mânăstirea Adormirea Maicii Domnului, Biserica Panagia şi a satelor tradiţionale din Thassos.

3.  Fă o plimbare prin capitala Insulei Thassos, Limenas, oras –construit peste peste ruinele oraşului antic. Aici turiştii pot vizita: Sanctuarul lui Poseidon, Teatrul Antic, Acropole, Muzeul Arheologic, Agora – vechi centru politic.

4.  Nu rata importantele festivaluri din Thassos în perioada iunie – august puteţi participa la: festivalul Kazavitiana în Thassos, sărbătoarea “Strugurilor” la Elaiohori, evenimente culturale la Sf Kosmas în satul Sf Pantelimon şi multe altele.

5. Pierde-ţi o zi la soare pe cea mai mare plajă a insulei – Golden Beach, acesta se întinde pe o distanţă de aproximativ 2 km. Alte plaje importante sunt Aliki, Limenaria, Paradise Beach.

6.  Nu rata vizitarea oraşului amfi teatru Kavala la numai 2 ore distanţă cu ferryboatul.

7. În zonele de munte vei găsi taverne care pe lângă preparate proaspete din peste vei degusta şi preparate din reţete proprii, o masă va costă în jur de 10 euro/pers.

8.  Thassos are numeroase magazine de unde puteţi cumpăra orice, de la bijuterii fi ne, până la antichităţi şi produse din piele de o calitate superioară. Există magazine cu produse tradiţionale (mierea, măslinele, vinul şi brânză de capră).

9. Nu rata o zi de pescuit alături de localnici, învăţând tainele acestui meşteşug.

10. Fă o vizită în statul Panagia unde se afl ă şi o fabrică de măsline. Acolo îţi este prezentat modul în care acesta se prelucrează după metoda veche cât şi cea noua.

Excursiile opţionale:

Vă vom prezenta în cele ce urmează cele mai importante excursii optionale pe care le putem face pentru a explora insula Thassos:

•   Seara greceasca – (33 euro/adult, copil 0-5.99 ani gratuit şi copil 6-12 ani plăteşte 26 euro)

Vă invităm să petreceti o seară de neuitat, într-o tavernă cu specific grecesc din satul Theologos (sudul insulei): Bouzouki live music, solisti vocali, dansuri şi costume tradiţionale şi nu numai, mâncare specifică zonei stropită din belşug cu vin, totul într-un decor Thassian.

Plimbarea cu vaporaşul – ( 29 euro/adult, copil 0-5.99 ani plăteşte 5 euro şi copil 6-12 ani plăteşte 23 euro)

Câteva ore de-a lungul coastei, cu opriri în golfuleţe frumoase, precum şi alte plaje deosebite ale insulei. Imediat ce ieşiţi din port vă pregătiţi pentru prima oprire, unde amatorilor de pescuit li se vor da unelte speciale cu momeală gata pregatită. Veţi servi prânzul legănaţi de valurile mării, iar restul opririlor le veţi petrece înotând şi admirând  peisajul insulei de  smarald.

Kavala – Philipi – Sfanta Lidia –  ( 33 euro/adult, copil 0-5.99 ani plăteşte 5 euro şi copil 6-12 ani plăteşte 23 euro)

O excursie complexă, care vă dă prilejul de a merge pe urmele Sf. Pavel, care vă deschide poarta către anticul oraş Philipi şi către modernul oraş port Kavala. Plecăm în zori cu ferryboat-ul către continent şi facem prima oprire la situl arheologic Philipi, locul din care a pornit şi s-a dezvoltat creştinismul în Europa, oraşul întemeiat de Philip al II lea, tatăl lui Alexandru cel Mare, unde vom vizita basilica, amfiteatrul, forumul roman, celula în care a fost închis Sf. Pavel, precum şi ceea ce a mai rămas din Biserica Octagon – prima biserică creştină din Europa. Părăsim oraşul Philipi şi ne îndreptam către Baptiseriumul Sf. Lidia, aşezat pe malul râului Zigaktis, acolo unde Apostolul Pavel a făcut primul botez creştin din Europa. Mergem apoi în Kavala – oraşul amfiteatrul – unde avem la dispoziţie câteva ore libere pentru shopping, plimbare sau pentru a admira vechea cetate, apeductul Kamares, casa lui Mehmet Ali Pasa, Imaretul Turcesc şi incredibila panorama a portului.

  • Turul Insulei Thassos( 29 euro/adult, copil 0-5.99 ani plăteşte 5 euro şi copil 6-12 ani plăteşte 23 euro)

Excursia oferă o incitantă combinaţie de istorie, tradiţie şi cultură, toate încadrate într-un peisaj exotic. De-a lungul traseului vom admira sate tradiţionale precum Panagia şi biserica Fecioarei Maria, vom vizita Mănăstirea Arhanghelului Mihail care oferă o panoramă superbă şi unde se păstrează şi o parte din Sf. Cui folosit la răstignirea lui Iisus, apoi Aliki unde vizităm ruinele basilicilor şi a bisericii creştine, precum şi antica cariera de marmură. Tot în turul insulei veţi avea ocazia să vedeţi cum se obţine uleiul de măsline şi vă veţi putea îndulci cu mierea de pini specifică insulei Thassos.

Unitati de cazare

LIMENAS:

Hotel Philoxenia Inn 3* cu mic dejun

–                     situat foarte aproape de centru, port si plaja (aprox. 200 m);

–                    Internet prin cablu gratuit;

–                    Camere spatioase, dar A/C este contra cost – 5 euro/camera/zi

Hotel Galini 3* cu mic dejun

–                    Situat in centrul orasului, foarte aproape de malul marii;

–                    Acces Wi-Fi gratuit

Vila Fhilipos, fara masa

–                    Se afla intr-o zona linistita, aproape de centru;

–                    Pune la dispozitia turistilor gratar

–                    Chicineta pe etaj

–                    A/C se plateste – 4 euro/camera/zi

GOLDEN BEACH:

Ilias Deluxe Apartaments, fara masa

–                    Situat foarte aproape de celebra plaja Golden Beach (150 m);

–                    Camere modern decorate, ce accepta 2 adulti + 2 copii pana la 18 ani gratuit;

–                    A/C este contra cost – 5 euro/camera/zi.

Vila Atina, fara masa

–                    Foarte aproape de centrul statiunii si de plaja (100 m);

–                    Chicineta complet echipata in camera;

–                    A/C este contra cost – 5 euro/camera/zi.

Vila Elisabeta, fara masa

–                    Situata pe plaja cu nisip Golden Beach;

–                    Chicineta in camera

–                    A/C este contra cost – 5 euro/camera/zi

SKALA POTAMIA:

Vila Vergina, fara masa

–                    Aproape de centru;

–                    Accepta 2 copii pana la 14 ani gratuit;

–                    Se poate folosi piscina de la Ntinas App, care este la 50 m

–                    A/C este contra cost – 4 euro/camera/zi

Vila En Plo, fara masa

–                    Situata pe plaja, cu terasa pe malul marii;

–                    Pune la dispozitia turistilor gratar.

Vila Alekos, fara masa

–                    In centrul statiunii, aproape de plaja (100 m);

–                    Dispune de gratar si chicineta in camera;

–                    Parcare privata gratuita;

–                    A/C este inclus in pret

Vila Muses, fara masa

–                    Aproape de plaja;

–                    Dispune de zona pentru gratar;

–                    Chicineta complet echipata

–                    A/C inclus in pret.

ASTRIS:

Hotel Aeolis Thassos Palace 4* cu all inclusive / HB doar pt luna Mai

–                    Constructie noua, 2010-2011;

–                    Camere moderne si spatioase si acces internet Wi-Fi gratuit;

–                    Accepta 2 copii in camera cu parintii;

–                    Shuttle bus pana la plaja Psili Ammos pentru ca cea din fata hotelului este ingusta.

Hotel Aeria 3* cu all inclusive/ HB doar pt luna Mai

–                    Camere recent renovate cu acces internet Wi-Fi gratuit;

–                    Shuttle bus pana la plaja Psili Ammos pentru ca cea din fata hotelului este ingusta.

POTOS:

Hotel Olympion 3* cu mic dejun

–                    Aproape de plaja (70 m);

–                    Wi-Fi in zonele publice gratuit;

–                    Parcare privata gratuita.

Vila Irini, fara masa

–                    In centrul statiunii si foarte aproape dr plaja (150 m);

–                    A/C este contra cost – 4 euro/camera/zi

SKALA SOTIROS:

Vila Vranas, fara masa

–                    Piscina;

–                    Accepta 2 copii pana la 15 ani gratuit;

–                    A/C este inclus in pret.

SKALA PRINOS:

Hotel Socrates Plaza 3* cu mic dejun

–                    Situat pe plaja cu nisip;

–                    A/C este contra cost – 5 euro/camera/zi.

Hotel Electra Beach 3* cu mic dejun

–                    Situat pe plaja;

–                    A/C este contra cost – 5 euro/camera/zi.

Hotel Calypso 3* cu mic dejun

–                    Situat pe plaja cu nisip;

–                    A/C este contra cost – 4 euro/camera/zi.

 SKALA RACHONI:

Hotel Vila Natasha 3* cu demipensiune

–                    Aproape de plaja, intr-o zona mai linistita;

–                    Camere moderne cu A/C extra – 5 euro/camera/zi.

PAHIS BEACH:

Hotel Esperides 3* cu mic dejun

–                    Aproape de plaja cu nisip (50 m);

–                    Camere moderne, iar A/C este inclus in pret;

–                    Renovat in primavara anului 2013.

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*