Parga – Grecia…o destinatie de vis pentru vacanta ta!

martie 11th, 2014 Agentia Viotop Travel Grecia


1.Cateva repere geografice si o scurta descriere

Parga este un orasel statiune situat in 4 golfuri la malul Marii Ionice in partea de nord-vest a Greciei, mai exact in regiunea Epir, intre localitatile Preveza si Ioannia. Desi este un oras pe continent, da impresia ca este o mica insula. Inconjurat de verdeata luxurianta de pini si plantatii de maslini, acest mic oras se confrunta cu unele insule care se afla vizavi: Lefkada, Antipaxos, Paxos si Corfu.

parga 1

 

Soseaua principala strabate orasul pe sus, la aproximativ 30-40m deasupra marii. Intreg orasul este foarte aglomerat, cu stradute mici si intortocheate, iar locurile de parcare sunt o adevarata problema. Construit ca un amfiteatru antic in jurul unui port cu vedere spre mare, combinand in mod unic muntele si marea, orasul are o arhitectura remarcabila cu influente venetiene si turcesti, cu strazi pietruite, case colorate cu balcoane din lemn si acoperis din tigla, capele, biserici, monumente.

Pe langa arhitectura, influentele mediteraneeane vechi inca se simt prin accentul localnicilor si ospitalitatea cu care acestia isi primesc turistii.

In ciuda frumusetii sale si a peisajelor extraordinare, turismul este destul de nou aici, iar numarul de turisti straini este inca mic. Preferata pana nu demult in principal de turistii din Grecia, statiunea a inceput sa fie vizitata de turisti italieni sau britanici, atrasi de puritatea locului si de atmosfera specifica.

Un lucru pe care il veti observa in Parga este numarul de turisti repetitivi, multi venind de la varsta de  5 – 10 ani. Oaspetii spun ca nu ar vizita acelasi loc de doua ori, dar Parga este o exceptie, ceva ii atrage aici.  Parga atrage toate tipurile de calatori, iar grupele de varsta variaza, insa se adreseaza in special persoanelor cu varsta peste 30 de ani, fiind  foarte popular pentru calatorul singur. Parga este un mediu sigur pentru copii, dar nu are cluburi speciale pentru acestia pe care le veti gasi in mai multe statiuni comerciale.

 2.Cum ajungem?

Distanta dintre Bucuresti si Parga este de cca 1060 km si poate fi parcursa in aproximativ  13 h cu masina personala. Traseul principal al autocarului este Bucuresti – Giurgiu – Ruse – Kulata – Promahonas – Salonic  – KozaniIoanninaParga.

Exista si posibilitatea de a alege transportul cu avionul pana pe Aeroportul International Aktio din Preveza, care se afla la o distanta de 60 km fata de Parga.parg2

 

3.Temperaturi in Parga

 Parga are un climat mediteranean care asigura veri lungi, calde si ierni scurte, usoare. In timpul sezonului de vara, exista mai mult de 12 ore de soare in fiecare zi, care permit o gama larga de activitati, cum ar fi plaja, plimbari lungi, de inot si practicarea sporturilor nautice. In timpul verii , temperaturile sunt ridicate si pot ajunge la 40° C. Din noiembrie pana in martie, temperaturile sunt destul de scazute, ajungand la valori de 5-20° C. Vant care vine din nord peste muntii din jurul statiunii influenteaza vremea si aduce precipitatii abundente toamna si iarna.

4.Plajele din Parga

Plaja Valtos: considerata cea mai frumoasa plaja din Parga, situata la vest de statiune, la baza dealului pe care este construit Castelul Venetian. Plaja este accesibila pe jos – aproximativ 20 de minute din centrul orasului, cu masina sau cu barca. In sezon, exista un taxi boat care pleca periodic din portul statiunii catre plaja. Plaja are o lungime de 3 km, este cu nisip si petricele mici, fine, multa verdeata in jur si apa adanca. De asemenea, este organizata cu sezlonguri si umbrelute, baruri cu gustari, muzica si jocuri pe plaja, taverne si cafenele care raman deschise pentru toata ziua.

pl1

–  Plaja Lichnos: una dintre cele mai cunoscute plaje din statiune, situata la 4 km sud-est de Parga. Peisajul natural este spectaculos, fiind una dintre acele plaje unde apele albastra se imbina armonios cu verdele plantatiilor de maslini. Plaja este cu pietricele si nisip, iar intrarea in apa este destul de abrupta, nefiind recomandata pentru copii.

pl2

-Plaja Krioneri:  in centrul statiunii Parga cu nisip, perfecta pentru familiile cu copii. Este o plaja ingusta, cu nisip si pietricele si intrare nu foarte lina in apa. Este marginita de taverne, cafenele si magazine si organizata cu sezlonguri, umbrele si diverse jocuri sportive. Fiind in apropiere de soseaua principala si faleza, plaja nu este foarte intima. De pe plaja, se poate vedea mica insula Panagia – Insula Fecioarei Maria, la care se poate ajunge foarte usor inot sau cu barca/hidrobicicleta.

pl3

–  Plaja Piso Krioneri: situata la o distanta mica plaja Krioneri si protejata de dealul cunoscut ca Sf. Athanasios, denumit asa dupa mica biserica ce se afla pe culme. Este mai putin aglomerata decat cealalta plaja din statiune si datorita pozitionarii oferta o clima foarte buna.

Plaja Sarakiniko: situata la aproximativ 12 km vest de Parga, in apropierea satului Agia. Este o plaja linistita, cu nisip si pietricele. Se poate ajunge aici cu taxiul, pe apa din portul Parga sau cu masina. Desi nu este o plaja foarte populara, ofera multe facilitati ca pescuitul, inchirieri de hidrobiciclete sau canoe, scufundari si snorkeling.  Se regasesc si cateva taverne ce oferta turistilor preparate traditionale grecesti. Conform unei legende, plaja a dobandit numele de la piratii Sarakini care, in urma unei furtuni au naufragiat in golf.

–  Plaja Agios Ioannis: plaja mica, cu pietricele albe dar si cu nisip. Este inconjurata de munti stancosi ce proteaza plaja de vanturile puternice, creand astfel o atmosfera calma, linistita, perfecta pentru relaxare, plaja si inot. O recomandare pentru turisti este sa poarte incaltari atunci cand merg in apa pentru ca fundul marii are pietre si mersul pe ele poate fi destul de incomod. Ofera facilitati pentru sporturi, cat si o parcare.

Plaja Agios Sostis: situata la 1 km de plaja Sarakino, fiind una mai izolata, cu pietricele, recomandata pentru snorkeling, fara facilitati de petrecerea a timpul. Plaja este accesibila cu barca din portul Parga – dureaza 20 de minute si este recomandata  aceasta modalitate din cauza drumului catre plaja, care nu este in conditii foarte bune.

 5.Statiuni din jurul orasului Parga

Amoudia – o localitate aflata de aproximativ 24 de km de Parga, este locul unde se varsa in mare raul Acheron. Este un sat mic, cu plaja lunga, lata cu nisip fin si intrare lina in apa. In apropiere se afla Nekromantion un loc ce merita vizitat.

Syvota  – o statiune frumoasa ce nu dispune de plaja proprie, insa are alte atractii printre care se numara insulele din jur unde apa este extraordinar de clara si albastra.

-Anthousa – un sat vechi, traditional aflat la 3.5 km nord de statiunea Parga. Este recunoscut pentru castelul Ali Pasha – o fortareata cu interioare bine conservate, cascada din centru cat si numeroase plaje, mai mari sau mai intime. Majoritatea plajelor sunt cu pietricele iar apa este deosebit de curata si de o culoare incredibila, turcoaz-bleu deschis.

-Agia Kiriaki – ce este conectata cu orasul printr-un drum in panta care duce la frumoasele plaje Ai-Giannakis si Lichnos. Localitatea are o varietate de taverne traditionale cu preparate delicioase.

Lichnos – un sat linistit accesibil cu taxiul pe apa din portul Parga sau cu autobuzul. Dispune de una dintre cele mai frumoase plaje din Parga.

6. Lucruri pe care nu trebuie sa le ratezi!

1. Fa o plimbare cu trenuletul pentru a ajunge la moara si la cascada din Anthousa, vei fi uimit de peisajul de pe drum.

2. Cele 2 castele ce se impun in aceasta zona, Castelul Venetian si Castelul Ali Pasa. Cel de-al doilea este mult mai bine conservat insa ambele oferta o panorama uimitoare asupra marii si a imprejurimilor.

3. Turul Insulelor Ionice (Lefkada, Kefalonia, Paxos si Antipaxos) intr-o croaziera organizata.

4. O plimbare cu persoana iubita pe stradutele intortocheate, pietruite ce separa cladiri albe asezate armonios in amfiteatru.

5. Cea mai frumoasa biserica din Parga, Capela Adormirea Maicii Domnului care a fost construita pe mica insula Panagia, vizibila de pe faleza.

6. Regiunea Zagoria, “tinutul din spatele muntilor”, o zona de o frumusete naturala incredibila, unde se afla si canionul Vikos, fiind recunoscut ca cel mai adanc din lume in concordanta cu latimea sa. In aceasta regiune, se gasesc multe poduri de piatra bine conservate ce erau traversate in trecut de magari cu desagi cu provizii catre munti. Pentru pasionatii de fotografie, peisajele spectaculoase nu vor inceta sa-i incante la tot pasul.

7. Viziteaza imprejurimile si afla ce legende inconjoara acest mic oras pitoresc.  Oracolul mortii, primul oracol cunoscut din istorie, este un inceput bun. De asemenea, Zalogo este un loc recunoscut pentru autosacrificare, iar raul Acheron din satul Gliki, locul unde in Antichitate se spune ca ar fi curs raul Styx.

7.Obiective turistice

Castelul venetian strajuieste orasul fiind amplasat pe o colina, la aproximativ  40m inaltime deasupra marii. Desi in prezent nu se pot vedea decat niste ruine care nu sunt intretinute, castelul este reprezentativ pentru stilul venetian. In singura incapere renovata se afla un mic restaurant ce ofera o priveliste incredibila asupra orasului, marii si plajelor din jur. Castelul se viziteaza gratuit, pe cont propriu. Se poate ajunge aici din centru centrul statiunii urcand niste trepte ori de pe plaja Valtos.

Castelul Ali Pasa se afla in satul Anthousa, pe varful unui munte si ofera o panorama asupra insulelor din apropiere: Paxos, Antipaxos, Panaghia, Corfu, fiind mai bine conservat decat cel venetian.

Fabrica de ulei de masline si totodata muzeu, Paragaea. Un ghid va prezenta istoria cultivarii maslinelor in zona si tehnologia producerii uleiului. Vizita se va incheia cu vizionarea unui film documentar si o degustare.

Biserica Sf. Nicolae, protectorul Pargai, localizata in centrul statiunii si muzeul ecleziastic din apropierea acesteia. Printre obiectele prezentate in muzeu se remarca  doua copii ale unor lucrari scrise de un calugar de la Muntele Athos (Aghion Oros), doua biblii din sec. XVII (una venetiana, cealalta scrisa de un calugar prin 1625 pe hartie fabricata la Parga atunci), icoane mai vechi si mai noi, printre care Maica Domnului din Vlacherna, de asemeni si steagul orasului vechi de 300 de ani – gaurit de gloantele otomane, facut din matase rosie, pictat in ulei pe ambele fete, imaginea infatisand-o pe Maica Domnului cu Pruncul in brate, inconjurati de stelute de aur.

Cea mai frumoasa biserica din zona este Capela Adormirea Maicii Domnului, o bisericuta mica, alba, singura constructie de pe mica insula Panagia, vizibila de pe faleza.

Gliki si izvoarele Acheron. La 20 km de Parga se afla satul Gliki, unde curg apele cristaline ale raului Acheron. „Acheron Springs” este locul unde raul iese din nou la suprafata, dupa ce a petrecut o buna parte a cursului sau prin crapaturile rocilor calcaroase ale muntilor pe care ii strabate in drumul lor spre varsarea in Marea Ionica. Acheronul e cunoscut ca „fluviul mortii” sau al durerii, din mitologie, dar unii i-au atribuit si propretati vindecatoare.

Aproximativ la 15 km de Parga este locul sacru Necromantio (oracolul mortii).Oracolul a fost creat de credinciosii antici greci crezand ca sufletele mortilor ar putea vedea in viitor. Ei credeau ca sufletele lor s-au refugiat in infern (lumea subterana). Calatoria in infern se facea peste un rau care curgea partial in subteran. Raul Acheron este considerat a fi vechiul Styx, care duce direct in infern.

8.Excursii optionale

  1. Albania. O excursie in care descoperi un teritoriu misterios si nou turistilor, Albania, ultima tara din Europa de Est scapata de sub comunism. Se viziteaza orasul antic Butrint, cea mai cunoscuta asezare arheologica si turistica din zona, orasul Saranda, important port din sud-estul tarii. Aici turistii vor avea timp liber pentru a exploraorasul si plajele, inainte de returul in Parga.

EX 1

 

2. Meteora. Un loc spectaculos, unde Stancile Meteorei practic „suspendate in aer” iti vor taia respiratia. Formatiunile de piatra ce se ridica din sol s-au format acum mii de ani si in prezent gazduiesc manastiri. Dupa vizitarea acestora, se va face un popas in satul traditional de munte, Metsovo, renumit pentru branza afumata, carnati si un delicious vin local.

EX2

3. Mituri. Pentru turistii pasionati de legende, aceasta excursie te poarta prin locurile de importanta istorica din zona. De la primul oracol din istorie, “Oracolul mortii”, primul oracol cunoscut din istorie, la Zalogo, un loc recunoscut pentru autosacrificare si raul Acheron din satul Gliki, locul unde in Antichitate se spune ca ar fi curs raul Styx…toate acestea vor crea o atmosfera de neuitat.

4. Turul Insulelor Ionice. In aceasta excursie, se exploreaza frumoasele insule din Marea Ionica: Lefkada, Kefalonia, Ithaka, Scorpios si Meganisi, unde se viziteaza Pestera Papanikolis, celebra pentru submarinul din cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Dupa un o plimbare printre frumoasele plaje din Lefkada, se merge pe urmele lui Ulise in Itaka, iar apoi spre Insula Scorpios, proprietate a familiei Onassis.

EX3

EX4

5. Paxos-Antipaxos. Conform mitologiei grecesti, aceste 2 insule au fost create de Poseidon, Zeul Marii, prin lovirea celei mai sudice parti a Insulei Corfu cu al sau trident. Prima oprire va fi in Antipaxos, unde se poate face snorkeling si inot in apele cristaline. Croaziera va continua spre Pesterile Albastre, dupa care se face o oprire in oraselul Gaios din Paxos cumparaturi sau pentru a servi masa la una din tavernele cu specific pescaresc.

6. Zagoria si Canionul Vikos. Regiunea Zagoria, “tinutul din spatele muntilor”, este o zona de o frumusete naturala incredibila, unde se afla si canionul Vikos, fiind recunoscut ca cel mai adanc din lume in concordanta cu latimea sa. In aceasta regiune, se gasesc multe poduri de piatra bine conservate ce erau traversate in trecut de magari cu desagi cu provizii catre munti. Pentru pasionatii de fotografie, peisajele spectaculoase nu vor inceta sa-i incante la tot pasul.

7. Orasul Corfu. Se ia ferryboat-ul din Parga spre capitala Insulei  Corfu. Acest oras cu influente venetiene, in care predomina auriul si albastrul, dominat de fortareata ce dateaza din secolul al XVI-lea, reprezinta esenta culturala a insulei. Aici, turistii vor avea timp liber pentru a explora frumosul oras in ale carui biserici si muzee se regasesc influente venetiene, britanice si franceze

 9.Unde stam?

-Dimitrakis Studios

Tip de masa: Self Catering

Important de stiut! Camerele sunt dotate cu chicineta complet utilata, balcoane cu masa si scaune si aer conditionat (contra cost). Centrul statiunii se afla la 5 minute de mers pe jos, iar distanta pana la plajele statiunii este la 10 minute de mers pe jos.

-Diamanto Studios

Tip de masa: Self Catering

Important de stiut! Studiourile se afla la primul etaj, fiind in apropierea Studiourilor Dimitrakis. Sunt dotate cu chicineta complet utilata, balcon, baie proprie si aer conditionat (contra cost). Centrul statiunii se afla la 250 m, iar distanta pana la plajele statiunii este de 450 m.

-Billis Studios

Tip de masa: Self Catering

Important de stiut! Studiourile sunt dotate cu chicineta complet echipata, balcoane spatioase, aer conditionat gratuit, baie proprie cu uscator de par. Exista si locuri de parcare.

-Bacoli Studios

Tip de masa: Self Catering

Important de stiut! Desi se afla in centrul statiunii Parga, studiourile sunt departe de agitatia orasului. Fata de celelalte de pana acum, aceasta unitate dispune de niste facilitati aparte: piscina exterioara, cada cu hidromasaj, Wi-Fi gratuit, camere standard, dar si apartamente cu unul sau doua dormitoare. Aerul conditionat este contra cost, iar camerele dispun de chicineta.

Toate studiourile  sunt recomandate pentru turistii cu buget reduse de la tinerii care doresc sa viziteze ceva nou, la familiile cu copii care cauta liniste si plaje bune pentru cei.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*