Chania-exoticul accesibil!

aprilie 14th, 2014 Agentia Viotop Travel Grecia


Chania este unul din cele mai mari oraşe ale insulei Creta, locul unde cu siguranţă veţi dori să vă intoarceţi, odată ce l-aţi explorat. Când spunem Chania, ne gândim la faimosul port Veneţian, străduţele inguste cu magazine cochete, terasele si restaurantele de pe malul mării si atmosfera desprinsă parcă dintr-o operă de Shakespeare dar presărată cu elemente puternice ale tradiţiei cretane.

 

Oraşul abundă in mixtura de elemente de arhitectură Veneţiană si Turcească ce se regăsesc in clădirile vechi, care de-a lungul timpului au fost parţial distruse de jafuri sau războaie.

1

Geografia pe scurt:

Chania este al doilea oraş ca mărime, din insula Creta, cu o populaṭie de aproximativ 60.000 de locuitori. Se află situat in partea de vest a insulei, la o distanṭă de aproximativ 150 km de oraşul Heraklion. In partea de nord a oraşului se află strălucitoarea Mare a Cretei, cu apele sale limpezi, de un albastru azuriu, iar la sud intâlnim masivul muntos Lefka Ori şi Munṭii Albi, coloana vertebrală a insulei Creta.

Temperatura in Chania nu difera de cea de pe restul insulei Creta, asadar, din luna aprilie si pana tarziu in luna octombrie, turistii se pot bucura de razele soarelui Cretan.

Chania este impărṭită in două – oraşul vechi şi partea nouă, oraşul modern, care se intinde pe o suprafaṭă mai mare.

Deşi a fost bombardat in nenumărate rânduri, in timpul celui de-al doilea război mondial, oraşul vechi este considerat de mulṭi, cel mai frumos district urban al insulei. Graniṭa oraşului vechi o constituie Zidul Veneṭian si bastioanele, in mare parte distruse de-a lungul timpului. Partea centrală a oraşului, numită Kasteli, a fost locuită incă din Neolitic si era considerată un punct sigur pentru diferite intâlniri, datorită poziṭionării sale strategice, pe un deal, chiar lângă malul mării, aproape de port si de văile fertile din sud. Piaṭa centrală a oraşului vechi, poartă numele de Elefterios Venizelos şi este considerată un centru turistic important al zonei. In partea de vest a acesteia se regăseşte cartierul Topanas, considerat partea crestină a oraşului, in timpul ocupatiei Turceşti. Toată zona Topanas este foarte pitorească, cu numeroase străduṭe inguste si clădiri vechi care au fost recondiṭionate pentru a servi drept hoteluri, restaurante sau magazine. In cele din urmă, o zona ce se deosebeşte cu siguranṭa de celelalte, este portul vechi si zona de promenadă – „Akti Tompazi”, „Akti Kountouriotou” si „Akti Enoseos” cu clădirile istorice şi viata de noapte agitată.

Partea modernă a Chaniei este practic locul unde trăiesc şi muncesc majoritatea localnicilor. Această zona este mai puṭin tradiṭională, insă nu işi pierde din farmecul şi frumuseṭea locurilor. Cel mai vechi cartier este „Nea Hora” (Orasul Nou) – ce datează din secolul 18. In aceasi perioadă, cartierul Halepa cunoaşte o bogată evoluṭie, aici aflându-se numeroase clădiri vechi si ambasade ale diferitelor ṭări. In ziua de astăzi, aici se regăsesc numeroase magazine, cafenele cochete şi restaurante cu specific Cretan dar şi cu meniuri din bucătăria internaṭională.

Principalele ocupatii ale locuitorilor şi cele mai importante surse de venit sunt agricultura şi turismul.

Mituri şi istorie

Chania este locul aşezarii minoice numite de Greci „Kydonia” care inseamnă „gutuie”. Dovezile clare ale existenṭei acestei civilizaṭii minoice pe locul unde se află astăzi Chania, o constituie excavările realizate in zona Kasteli.

In perioada Bizantină, oraşul a fost ocupat de Arabi, care l-au denumit „Al Hanim”. In timpul dominaṭiei Arabe, locuitorii de aici au fost persecutaṭi şi nevoiṭi să se refugieze in munṭi. Imperiul Bizantin a reusit să recucerească oraşul in anul 961 d.H. şi atunci a căpătat numele de Chania. După ocupare, bizantinii au inceput să fortifice oraşul de teama unei noi invazii arabe. In anul 1204, după căderea Imperiului Bizantin in zona Elenă, Creta i-a fost dată lui Bonifacio Marquess de Montferrat care a vândut-o Veneṭienilor. Sub dominaṭia acestora, Chania a cunoscut o perioadă de inflorire din punct de vedere comercial. La inceput, relaṭiile dintre cretani şi veneṭieni erau tensionate, insă in timp acestea au devenit tot mai puternice astfel incât Cretanii şi-au pierdut din credinṭa lor ortodoxă. In această perioadă numele oraşului era „La Canea”. După căderea Constantinopolului, numeroşi calugări, preoṭi şi artişti s-au refugiat in Creta şi au ales Chania. Astfel, au fost reintroduse cultura şi religia Bizantină, iar oraşul a devenit o mixtură intre cultura clasică Greacă, cea Veneṭiană şi cea Bizantină. Atunci au fost costruite numeroase clădiri importante ce pot fi admirate şi astăzi iar activităṭile intelectuale (muzica, educaṭia, scrierea) au fost promovate intens.

Insă zidurile oraşului nu au rezistat impotriva invaziei Turcesti, din anul 1645, când Chania a fost ocupată iar majoritatea bisericilor au fost transformate in moschee. Atunci au fost costruite şi moschee noi, precum Moscheea Küçük Hasan Pasha, aflată in portul oraşului, băi turceşti şi fântâni. Reşedinta Paşei din Creta se afla in Chania.

In anul 1898, in timpul ultimelor mişcări de independenṭă ale Cretanilor şi unificarea cu Grecia, Chania a devenit capitala statului semi-autonom, Creta. Aceasta a fost perioada de inflorire a oraşului, recâştigându-şi rolul de oraş la intersecṭia mai multor civilizaṭii, influenṭat de Europa dar şi de Orient. Atunci au fost construite multe clădiri importante, cu o arhitectură deosebită si o nouă clasă de aristocraṭi avea să aducă un aer diferit Chaniei.

Mâncarea:

Mâncarea din această zonă nu se deosebeşte cu mult de cea servită in celelalte părṭi ale insulei. Numeroasele taverne şi restaurante de pe malul mării, servesc produse specific cretane, cum ar fi „stifado” – mâncare din iepure sau vită, cu multa ceapă şi verdeṭuri, „loukoumades” – plăcintele cu brânză, inmuiate in miere sau, pentru cei ce preferă mâncărurile mai deosebite recomandăm „saligkaria” sau melcii fierṭi, serviṭi cu ulei de măsline şi zeamă de lămâie. Dar Chania are câte ceva de oferit pentru fiecare, astfel, turiştii mai pretenṭioşi pot găsi şi produse din bucătăria internaṭională, sau mâncăruri din peşte proaspăt – doradă, peşte spadă, fructe de mare – calamari, caracatiṭe, scoici sau homar. 

Vă recomandăm insă, să gustaṭi si din produsele naturale, servite la tavernele din satele Samonas sau Armeni. Taverna Eagle’s Nest (cuibul vulturilor) ce se gaseşte in satul Samonas, la est de oraşul Chania, serveşte produse greceşti, gătite cu ingrediente din curtea proprie – pui şi găini crescuṭi de către proprietari şi legume din grădina proprie. Cei ce doresc să servească un prânz aici, trebuie să sune in prealabil pentru ca proprietarii să aibă timp sa pregătească mâncarea dorită.

Shopping:

Cretanii şi implicit locuitorii din zona Chania sunt renumiṭi pentru produsele deosebite de marochinărie, multe dintre ele, unice şi originale. Aici puteṭi găsi numeroase magazine cu genṭi, portofele, curele, pantofi şi chiar haine de piele la preṭuri accesibile.

Să nu uităm de faimosul ulei de măsline din această zonă, care presat la rece, vă oferă cel mai bun gust pentru o masă sănătoasă. Tot in Chania puteṭi găsi şi brânza feta, diferite condimente, miere, dulceṭuri sau rahat, toate fiind suveniruri ideale pentru cei dragi.

Cluburi si baruri:

La capitolul distracṭie, Chania are câte ceva de oferit pentru fiecare – de la cluburi unde puteti asculta ultimele hit-uri internaṭionale, până la pub-uri cu muzică grecească live, baruri de karaoke, etc. Majoritatea cluburilor se găsesc in zona portului. Printre cele mai cunoscute se numără: Mylos Club, Klik Disco sau Private Night Club.

Plaje:

Zona Chania abundă in plaje deosebit de frumoase, atât de nisip cât şi pietricele, ape turcoaz şi limpezi care le oferă iubitorilor de snorkeling experienṭe de neuitat.

Printre cele mai deosebite plaje se numără:

  • Elafonissi – situată la 76 km vest de oraşul Chania. Elafonissi este de fapt o prelungire a uscatului in mare, care de multe ori, datorită fluxului mării, pare a fi o insulă independentă de Creta. Din anul 2000, Elafonissi a fost trecută pe lista zonelor protejate din Europa. Nisipul de aici este foarte fin, de culoare albă, cu particule roz.

111

  • Laguna Balos si Gramvousa – este probabil una dintre cele mai frumoase plaje din Grecia, cu nisip alb si fin si cu particule de nisip roz si ape adanci si turcoaz.

112 

  • Agia Marina, unde se află cele mai multe hoteluri din zona Chania. Aceasta este situată la 9 km vest de oraş şi este compusă din două părṭi: partea de vest, aproape de portul Platanias unde veṭi găsi numeroase golfuri artificiale, este perfectă pentru inotătorii cu experienṭă şi partea estică (zona Stalos) unde se intinde o plajă superbă cu nisip fin şi intrare lină in apă, perfectă pentru familiile cu copii.

 113

  • La 6 km vest de Chania, se afla satul Glatas cu minunata plajă Kalamaki, cu ape limpezi şi nisip fin.
  • plaja Glaros, unde turiştii se pot bucura de numeroase facilitaṭi.
  • Plaja Stavros este o alta minune a zonei Chania, fiind locul unde au fost filmate numeroase scene din filmul “Zorba Grecul”. Se afla in apropierea satului pescaresc cu acelasi nume, in peninsula Akrotiri

index 

 

  • Plaja Paleochora – este preferata de tinerii in cautare de distractie si iubitorilor de sporturi de apa. Aici se gasesc numeroase taverne si baruri.

 115

 

10 lucruri pe care nu trebuie sa le ratezi:

sss

1.   Moscheea Ienicerilor – aflată chiar in portul oraşului, este dovada clară a ocupaṭiei otomane. Astăzi, aici se organizează din când in când diferite expoziṭii de artă.

2 Vechiul Port Veneṭian – bătrân, romantic şi plin de viată, portul este locul ideal pentru o plimbare de seară, unde puteṭi savura şi o masa de peşte proaspăt la una din taverne

3.   Piaṭa Centrală – construită in 1911, aici puteṭi găsi de la peşte şi fructe proaspete, până la suveniruri, produse de artizanat, ulei de măsline, măsline şi condimente

4.     Gradina botanica din Chania – proiectata de Pasa Reouf aceasta gazduieste unele din cele mai exotice specii de plante. O adevarata desfatare pentru iubitorii de verdeata.

5.      Insula Gramvousa şi laguna Balos – aici cu siguranṭă veṭi avea impresia că aṭi ajuns pe una din plajele din Maldive, cu nisip alb ce se amestecă cu particule fine de nisip roz si apă turcoaz – un adevărat peisaj exotic.

6.      Plaja Elafonisi – sau in traducere „insula căprioarei” – se află in partea de sud-vest a insulei şi oferă imaginea spectaculoasă a unui loc magic, cu nisip alb, fin şi ape turcoaz.

7.      Superbul Platou Omalos poate fi destinaṭia pentru o excursie minunată cu plecare din Chania. Intrarea dinspre şoseaua principală se numeşte Neratzoporta, iar pe drumul de urcare veṭi intâlni un sat parcă rupt din cărṭile poştale, numit Lokki. Opriṭi-vă pentru a face câteva poze şi pentru a respira aerul curat al munṭilor.

8.      Cheile Samariei – cel mai lung defileu din Europa.

9.    Vizitaṭi oraşul Rethymnon, unde puteṭi admira construcṭiile in stil Veneṭian. Rethymnon se află la o distanṭă de o oră de oraşul Chania şi există şi autobuze care fac legătura intre cele două.

Petreceti o zi intreagă o zi intreagă in cel mai mare aquapark din zonă – Limnoupolis – situat la aproximativ 7 km de oraşul Chania

 Obiective turistice importante:

Muzeul de Arheologie – aici se găsesc cele mai valoroase exponate găsite de-a lungul timpului in zonă. Muzeul deṭine o bogată colecṭie de ceramică, mozaicuri şi sculpturi superbe. Clădirea muzeului a fost cândva Biserica Veneṭiană San Francesco, transformată mai târziu in Moschee.

 

muzeul-istoric-din-chania_5576

Muzeul Naval – situat intr-unul din turnurile fortăreṭei Firkas – cu o colectie impresionantă de navomodele şi descrieri ale bătăliilor navale ce au avut loc in largul coastelor insulei Creta.

fff

 

Excursii optionale:

Palatul Knossos – este cu siguranta locul pe care nu trebuie sa il rateze nici un turist ajuns pe insula Creta. Este dovada vie a existentei Civilizatiei Minoice din Creta.

Cheile Samariei – este cel mai lung defileu din Europa. Traseul incepe la Xyloskalo, are 18 km si dureaza intre 6 si 8 ore. Pe parcursul acestui traseu se viziteaza si o manastire si numeroase sate traditionale din zonele de munte ale insulei.

Santorini – nu ratati o zi in minunata insula care se spune ca este vechea Atlantida. Aici va veti bucura de peisaje unice. Optional se poate face o plimbare cu barca, in jurul vulcanului.

Insula Gramvousa si Laguna Balos – Croaziera incepe din Portul Kissamos iar prima oprire are loc pe insula Gramvousa unde se viziteaza Castelul Venetian. Urmeaza apoi Laguna Balos unde turistii au parte de timp liber pentru a inota in apele turcoaz ale acesteia.

Plaja Elafonisi – in aceasta excursie se viziteaza si Pestera Agia Sofia, urmand apoi cateva ore de baie si plaja in unul din minunatele locuri de pe aceasta insula.

 

Hoteluri Chania

 hhmjk

 

Cavo Spada Luxury Resort & SPA 5*

Situat la 100 m de plajă in partea vestică a golfului Chania, cu o priveliște superbă a golfului şi a uluitorului Cape Spatha, hotelul oferă servicii la cele mai inalte standarde.

Localizare: Hotelul se află la 23 km de Chania, in orașul pescăresc Kolymbari.

Facilități hotel: Hotelul pune la dispoziția oaspeților 4 restaurante cu meniuri a la carte mulțumind gusturile fiecăruia. La Arsenali bufet-restaurant oaspeții pot savura specialităţi internaţionale sau greceşti. Taverna Sea Line de pe plajă este specializată in preparate culinare locale. Restaurantul a la carte Azzuro se axează pe bucătărie italiană, iar la Avra Restaurant puteți servi preparate din bucătăria estică şi mediteraneană. Hotelul mai dispune de urmatoarele facilități: bar, piscină interioară și exterioară, piscină pentru copii, fitness, Jacuzzi, spa, saună, baie cu aburi, salon de infrumusețare, acces internet.

Facilități camere: Camerele sunt elegante si spațioase dotate cu TV cu ecran plat de 26’ cu recepție prin satelit, aer condiționat, mini-bar, seif, internet prin cablu, telefon cu linie directă, uscător de păr, papuci și halat de baie.

De recomandat pentru:

          Cupluri sau clienti mai pretentiosi – centru SPA, camere elegante;

          Relaxare – pune la dispozitia turistilor un centru SPA;

          Familii cu copii – loc de joaca pentru copii, babysitting;

cavo_spada_chania_creta_031

Silini Suites 4*

Avand o locatie linistita, hotelul  Silini Suites 4* ofera conditii de cazare foarte bune si facilitati de agrement excelente pentru o vacanta de neuitat.

Localizare: Hotelul este situat intr-una din cele mai frumoase zone din vestul I. Creta, si anume, Rapaniana in Kolymbari.

Se afla la 20 km de Chania, la 150 de metri de plaja, aproape de obiectivele turistice.

Facilitati hotel: Hotelul Selini Suites este deschis in fiecare an din aprilie pana in octombrie. Hotelul dispune de receptie, salon TV, restaurant, 2 piscine cu sezlonguri si umbrele, jacuzzi exterior, bar la piscina (deschis zilnic intre 10:30 – 18:00), bar (deschis zilnic intre 17:30 – 01:30), room service, sala de fitness, fax, internet (contra cost), internet wireless, sala de jocuri (billiard, ping-pong), parcare, camera de depozitare a bagajelor, servicii medicale (la cerere), servicii de taxi si limuzina, rampe de acces pentru persoanele cu handicap, serviciu de spalatorie si curatatorie chimica si servicii de organizare evenimente. Pentru copii. hotelul dispune de piscina, 2 spatii de joaca, mini club cu animatie (in perioada iunie – septembrie) si servicii de baby sitter (la cerere).

Facilitati camere: Hotelul ofera 137 camere cu dotari complete: camere duble, studiouri superior, camere family si apartamente. Fiecare camera dispune de TV satelit, radio, telefon, frigider, chicineta echipata (cu exceptia camerelor duble), seif, aer conditionat, baie cu dus si uscator de par si balcon cu vedere la mare, piscina sau gradina.

De recomandat pentru:

          Relaxare – numeroase facilitati de petrecere a timpului liber;

          Familii cu copii – locuri de joaca pentru copii, piscine si animatie;

 25_thump

 

Solimar Aquamarine 4*

Hotelul Solimar Aquamarine ofera un refugiu pentru turistii care pot gasi aici servicii de calitate, intr-o atmosfera placuta si relaxanta. 

Localizare: Hotelul Solimar Aquamarine este situat in partea vestica a I. Creta, la 14 km de Chania, la 27 km de Aeroportul International si la 20 km de Portul Souda. Se afla la 100 m distanta de plaja cu nisip de la Pirgos Psilonerou, intre plajele nesfarsite de la Gerani si Malem, la 1 km de Gerani si la 4 km de orasul Platanias, cea mai organizata si populara regiune a districtului Chania. Hotelul este pozitionat intr-un cadru natural minunat, inconjurat de maslini, portocali, palmieri si gradini pline de flori.

Facilitati hotel: Hotelul dispune de schimb valutar, spalatorie, Wi – Fi in spatiile publice, serviciu de inchiriere masini, servicii medicale (la cerere), alarma, baby sitter, parcare, sala de jocuri (billiard, jocuri video – contra cost), teren de tenis, piscina, sezlonguri si umbrele gratis la piscina si pe plaja, bar la piscina, dusuri si vestiare la piscina, piscina pentru copii, loc de joaca pentru copii, sala de fitness, restaurant si snack bar la piscina.

Facilitati camere: Hotelul dispune de 104 camere spatioase care ofera aer conditionat, TV satelit, mini bar, baie moderna dotata cu cada sau dus, uscator de par, sampon, sapun, telefon, seif si balcon cu vedere la mare, piscina sau la gradina.

Tipuri de camere: 10 camere duble standard, 10 camere duble superior, 15 camere duble superior cu piscina privata, 35 camere family, 12 suite junior clasic, 11 suite junior superior cu piscina privata si 11 suite superior cu piscina privata.

De recomandat pentru

-Familiile cu copii – locuri de joaca, baby-sitting;

16a5solimar-aquamarine-chania-creta-0

 

Chrispy World 4*

Hotelul Chrispy World 4* va ureaza bun venit in lumea ospitalitatii absolute. Datorita diverselor posibilitati de distractie, confortului oferit si personalului calificat, un lucru este sigur: veti avea o vacanta memorabila!  

Localizare: Hotelul este situat la 200 m de plaja, intr-una din cele mai pitoresti zone din I. Creta, in satul Rapaniana, municipalitatea Kolimvari, la 20 km vest de Chania. De asemenea este aproape de Platania care ofera numeroase posibilitati de distractie. In fata hotelului se afla statia de autobuz, cursele fiind din 30 in 30 minute.

Facilitati hotel: Hotelul este format din 3 aripi diferite: Riviera, Village si Palace care ofera servicii de receptie, fax, room service, wi-fi gratuit in spatiile publice, internet, schimb valutar, inchiriere masini, posibilitatea de a rezerva excursii, parcare, facilitati pentru persoanele cu dizabilitati, servicii de spalatorie, mini market, restaurant cu o capacitate de 220 locuri, bar, 3 piscine, sauna, jacuzzi, sala de fitness, sala de jocuri (tenis de masa, billiard), teren de tenis, teren de volei si program de animatie. Pentru copii exista o piscina, loc de joaca si mini club cu animatie (in perioada iunie – septembrie).

Facilitati camere: Hotelul dispune de camere standard, camere superior si camere delux. Fiecare camera este decorata cu mult bun gust si ofera mobilier din lemn, bai moderne, aer conditionat, TV si balcoane cu vedere la mare, la gradina sau la cele 3 piscine. Camerele delux, moderne si spatioase ofera piscina privata si o priveliste spectaculoasa asupra Golfului Kolimbary.

De recomandat pentru:

          Familiile cu copii – animatie in fiecare zi, numeroase activitate pentru adulti si copii

          Relaxare – sauna, Jacuzzi, sala de jocuri, terenrui de tenis, volei, sala de fitness;

 images

 

Pantheon 3*

Hotelul Pantheon 3* este locul ideal pentru relaxare, intr-un cadru natural minunat, oferind toate conditiile pentru a determina turistul sa se reintoarca.

Localizare: Hotel Pantheon se afla in partea de vest a orasului Rethymno, in suburbia Violi Charaki Atsipopoulo, pe un deal cu vedere la Marea Cretana, la orasul Rethymno si la castelul venetian Fortezza. Acesta se afla la 3 km distanta de centrul orasului  Rethymno, la 2 km de plaja cu nisip “Koube”, la 600 m de satul Atsipopoulo unde se gasesc taverne si restaurante, la 100 m de mini market, la 75 km de aeroportul din Heraklion si la 55 km de aeroportul din Chania.

Facilitati hotel: Hotelul Pantheon are 2 etaje si a fost recent renovat. Acesta dispune de receptie, salon TV, bar, piscina cu sezlonguri, jocuri (mini golf, ping pong), servicii de fax, room service, restaurant interior si exterior, bar la piscina, piscina pentru copii, loc de joaca pentru copii, parcare spatioasa, Wi-Fi, biblioteca, servicii medicale (la cerere), transport gratuit cu autobuzul de la hotel la Rethymno (6 curse pe zi), spalatorie, lift, servicii de rent a car, lectii de scufundari, organizarea de seri grecesti, disco si baby sitter.

Facilitati camere:Hotelul dispune de 55 camere spatioase, camere duble, camere single si camere family, decorate in stilul clasic. Toate camerele ofera balcon cu vedere la mare, la gradina sau la munte, dotat cu mobilier, telefon, aer conditionat, baie cu dus/cada, uscator de par, TV satelit, radio, frigider, seif (contra cost) si pat pentru copii (la cerere).

Curatenia in camera se face zilnic (exceptie Duminica), iar lenjeria se schimba o data la 3 zile.

 De recomadat pentru:

          Familiile cu copii, insa clientilor nu foarte pretentiosi;

          Clientilor cu un buget redus, dar care sunt in cautare de relaxare si facilitate in cadrul hotelului;

 chania hotel pantheon 4

 

Solimar Dias 3*+

Situat la doar 100 m de plaja privată, in orașul venețian Rethymno, foarte aproape de cea mai lungă plajă de nisip din Europa de Sud, hotelul oferă condiții de cazare moderne.

Localizare: Hotelul se află in stațiunea Adelianos Kampos, la 7 km de centrul orașului Rethymno,, la 500 m de centrele comerciale si la 80 km de aeroportul din Heraklion.

Facilități hotel: Restaurantul este cu specific mediteranenan și cretan. Hotelul dispune de piscină exterioară, piscină pentru copii, loc de joacă pentru copii, umbrele si șezlonguri la piscină, teren de tenis, tenis de masă, acces la internet, billiard, recepție (24 h), schimb valutar, cameră TV, camera bagaje

Facilități camere: aer condiționat individual, TV prin satelit, mini frigider, uscător de păr, cadă sau duș, terasă sau balcon.

De recomandat pentru:

          Relaxare – numeroase facilitati in cadrul hotelului

          Familii cu copii – plaja cu nisip fin, piscine pentru copii, loc de joaca pentru copii;

 9740-Hotel_Solimar_Dias_jpg

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*