COASTA AMALFI – SORRENTO

aprilie 14th, 2014 Agentia Viotop Travel Italia


Date generale

Coasta Amalfi, situată în sudul Italiei, este una dintre cele mai frumoase porţiuni ale ţărmului Mării Tireniene, impresionând prin peisajele naturale spectaculoase şi prin localităţile pline de istorie. Cunoscuta in Italia drept Costiera Amalfitana aceasta zona turistica se afla in partea sudica a Peninsulei Sorrentine, in provincia Salerno. Linia de coasta care se identifica cu regiunea Amalfi se intinde intre orasele Positano – la vest si Vietri sul Mare – la est.

ggg

Temperaturi

Clima in Sorrento este tipic mediteraneana. Sezonul de vara incepe in luna mai, cand temperatura medie zilnica maxima ramanae de 22 °C si temparatura minima scade la 12°C. In luna iunie, temperaturile sunt mari, cu medie maxima de 27°C, care se ridica la 29°C in iulie si august. Vara este, de asemenea, cel mai uscat moment al anului. In Sorrento iernile sunt usoare si rareori este extreme de frig. Temperatura medie in timpul iernii este minim 3°C pana la 4°C, iar maximele sunt de la 12°C la 13 °C. ianuarie este luna cea mai rece in Sorrento.
Cea mai buna perioada pentru a vizita Sorrento este primavera, atunci cand temperaturile devin palcute si paljele sunt mai putin agglomerate. Vara este, de asemenea, un sezon popular; temperaturile cresc, dar orasul se bucura de briza racoritare a marii, data fiind pozitia de coasta.

Plaje

Incantatorul Sorrento este una dintre cele mai bine amplasate statiuni din Italia: relaxanta, pitoreasca si insorita. Locatia sa, pe una dintre cele mai frumoase fasii ale litoralului italian, a facut-o celebra in randul italienilor. In ciuda popularitatii sale ca o destinatie turistica, Sorrento nu este faimos pentru plajele sale. Este situata pe o stanca deasupra tarmului.
Cea mai apropiata plaja cu nisip fata de port este Marina Picola, unde se poate ajunge coborand pe trepte sau cu liftul.
O alta plaja este Marina Grande, la o distanta de 15 minute de mers pe jos din centru orasului. Marina Grande este cea mai mare plaja de pe Coasta Amalfi, situata vizavi de pitorescul centru istoric , de asemenea, foarte popular.
Cea mai interesanta plaja este Punto del Capo, situata in Sud. Se poate ajunge la aceasta din centru orasului pe Via del capo, dar se recomanda sa luati un autobuz.
Plaja Castiglione. Foarte putini stiu ca Ravello, faimos pentru pozitia sa panoramica are plaja. Aceasta se numeste Castiglione. Fiind inconjurata de stanci inalte, plaja se bucura de de soare dupa doar pana la orele pranzului.
Plaja Atrani este una dintre cele mai fascinante de pe intreaga Coasta Amalfi. Plaja este situata vizavi de oras si este impartita in doua parti de-a lungul estuarului raului Dragone.

33

Plaja Amalfi

Statiuni

Sorrento este un oras mic in regiunea Campania, din sudul Italiei, cu vedere la Golful Napoli. Sorrento se afla in mijlocul unor plantatii largi de lamai si de maslini, cu vedere la mare. Este o destinatie turistica populara, la care se poate ajunge cu usurinta de la Napoli sau Pompei. Sorrento este renumit pentru productia de limoncello, un digestiv facut din coaja de lamaie, alcool, apa si zahar. Locatia ofera numeroase piese arhitectonice frumoase, cafenele, restaurant, magazine, ce atrag turisti din toate colturile lumii. Sorrento este un oras linistit si racoros cu lamai, o plaja mica si multe cafenele. Turistii aleg spectaculosul Sorrento pentru a se relaxa in mijlocul naturii. Inca din evul mediu, multi poeti, scriitori si artisti au poposit aici pentru un timp, departe de viata agitata pentru ca aici se lasau inspirati de frumoasele coaste si renumitele apusuri de soare. Sorrento este foarte popular datorita locatiei sale ca punct de pornire catre atractiile din imprejurimi. Localizarea peninsulei Sorrento este la doar 5 km de Capri, unde se poate ajunge foarte usor din Portul Marina Piccola. De asemenea, Ischia si Procida, ale caror siluete pot fi vazute in zilele senine, sunt accesibile intr-un timp foarte scurt cu ajutorul salupei rapide. Sorrento este si punctul terminus al Circumvesuviana, un mic tren care pleaca din Napoli. Turistii pot ajunge la Pompeii si Harculaneum pe aceasta cale in aproximativ 30 de minute sau la Napoli in circa o ora.

Nu ratati in Coasta Amalfi

Amalfi, Positano, Ravello, Minori si Sorrento au fost, in trecut mici asezari de pescari pentru ca astazi sa ajunga unele dintre cele mai frumoase statiuni ale rivierei italiene.
Cocotate deasupra marii, aceste orasele – cu o populatie ce rareori depaseste 5000 de locuitori – sunt adevarate comori nationale datorita arhitecturii tipic mediteraneene, a vegetatiei bogate si a unui cadru natural cu adevarat unic in intreaga lume.Cel mai apropiat oraş de Coasta Amalfi este Sorrento, ce datează de mai bine de 2000 de ani. Situat în apropiere de Napoli, unde se găseşte cel mai apropiat aeroport, dar fără să fie caracterizat de atmosfera haotică ce predomină în urbea napoletană, Sorrento constituie un punct de start excelent pentru călătoria dumneavoastră.
Străzile înguste din centrul oraşului, ce reflectă planul vechiului oraş roman Surrentum, şi numeroasele clădiri ce datează de secole bune au făcut din Sorrento o destinaţie ideală pentru relaxare încă de acum sute de ani, printre numele celebre ce au vizitat această cetate numărându-se Goethe şi Casanova.
Sorrento este locul ideal pentru a efectua o passeggiata, numele dat de italieni unei tradiţii ce datează de secole: promenada de seară, efectuată înainte de cină. Fie că doriţi să vedeţi hotelul Tramontano, în care Henrik Ibsen a scris una din piesele sale, să vă plimbaţi prin parcul Villa Comunale sau pur şi simplu să observaţi atmosfera de pe Corso Italia (stradă ce se închide autovehiculelor după ora 19), veţi aprecia experienţa!

3435

Capri, destinaţia favorită a celor bogaţi şi celebri

O destinaţie populară în rândul persoanelor de vază încă din vreme romanilor, Capri este una dintre cele mai frumoase insule din Marea Mediterană. Din port luaţi funicularul pentru a ajunge în principalul oraş, Capri, unde merită să vă opriţi pentru a bea un cappucino în celebra piaţă Umberto I. Capri merită explorată pe jos, nenumăratele poteci oferindu-vă şansa să observaţi pe îndelete peisajele superbe ale acestei insule, ruinele vilelor conducătorilor romani şi spectaculoasele formaţiuni naturale. Dacă preferaţi mai degrabă confortul, nu ezitaţi să luaţi un autobuz până în Anacapri, de unde puteţi urca pe muntele Solaro cu ajutorul telescaunului. Nu rataţi Villa San Michele, construită la începutul secolului al XX-lea pe ruinele reşedinţei împăratului Tiberius. Astăzi, această vilă constituie un important obiectiv turistic, fiind renumită mai ales pentru grădinile împodobite cu opere de artă din Antichitate, ce oferă totodată o panoramă impresionantă asupra golfului. Nu ezitaţi să vizitaţi Grotta Azzurra, o celebră peşteră marină considerată de mulţi un simbol al insulei. Lumina soarelui se reflectă din nisipul aflat pe fundul peşterii, dându-i apei o intensă culoare albastră. Formaţiunea de stânci intitulate Faraglioni reprezintă un alt simbol celebru al insulei Capri. Una din cele trei stânci găzduieşte o specie de şopârlă de culoare albastră ce nu mai trăieşte nicăieri altundeva în lume.

36Faraglioni


Positano este un sat cu mai puţin de 4000 de locuitori marcând începutul coastei amalfitane. Dacă în anii ’50 Positano era un sat sărac în care majoritatea locuitorilor trăiau din pescuit, totul s-a schimbat odată cu popularizarea sa de către John Steinbeck. În 1953 acesta a descris Positano ca fiind „un loc de vis ce nu pare cu adevărat real atunci când eşti acolo, dar care devine real şi tentant odată ce ai plecat”. Din ce în ce mai mulţi turişti au început să viziteze acest sat de atunci, iar astăzi turismul constituie principala sursă de venituri. În ciuda numărului mare de turişti, Positano îşi păstrează personalitatea vibrantă, continuând să impresioneze prin casele amplasate pe coasta abruptă, străzile înguste şi treptele abrupte ce fac legătura între ele.
Praiano, un sat pescăresc plin de istorie, reprezinta un obiectiv cheie este biserica San Luca, ce datează de la 1123, în care se pot observa picturi din secolul al XVI-lea.
Conca dei Marini, un alt sat construit pe faleza abruptă, este cunoscut mai ales pentru Grotta dello Smeraldo (Peştera de Smarald), o peşteră spectaculoasă în care nenumărate stalactite şi stalagmite se reflectă în apa ce străluceşte într-o nuanţă de verde graţie luminii ce pătrunde printr-o crevasă subterană. Se poate coborî în grotă cu ajutorul unui lift, iar jos veţi putea explora această peşteră fascinantă cu ajutorul unei bărci.
Amalfi. Dacă între secolele al IX-lea şi al XII-lea Amalfi constituia o importantă republică maritimă ce controla comerţul în Marea Tireniană şi care găzduia peste 60.000 de locuitori, astăzi doar 5.345 de persoane mai locuiesc în acest oraş (dintre care 10 sunt din România, conform ultimului recensământ). La fiecare 4 ani are loc Regata Storica delle Antiche Repubbliche Marinare, în care fostele puteri maritime Amalfi, Genova, Pisa şi Veneţia se întrec într-o cursă de ambarcaţiuni, ocazie cu care locuitorii din Amalfi retrăiesc momentele de glorie ale fostei republici.
Domul din Amalfi, construit în secolul al IX-lea, reprezintă cel mai important monument al acestui oraş şi păstrează nenumărate comori vechi de un mileniu. Porţile de bronz au fost turnate în Constantinopol în jurul anului 1000, ele fiind cele mai vechi porţi ale unei biserici din Italia.

37
Ravello. De-a lungul anilor, acest liniştit sat a găzduit nenumăraţi artişti, compozitori şi scriitori, printre care André Gide, Joan Mirò, Truman Capote, Tennessee Williams, Graham Greene sau Leonard Bernstein, iar astăzi reprezintă o oază de linişte pentru turiştii ce străbat coasta Amalfi. Catedrala din Ravello datează de la 1086, iar porţile de bronz au fost turnate în 1179, ca şi cele ale domului din Amalfi, la Constantinopol. Un alt obiectiv turistic important este Villa Rufolo, construită în secolul al XIII-lea şi restaurată în secolulul al XIX-lea. În Ravello se află o altă clădire celebră, Villa Cimbrone, ce datează din secolul al XI-lea. Proprietatea a suferit nenumărate modificări, grădina vilei fiind considerată printre cele mai frumoase din Italia.
Salerno, unul dintre cele mai mari oraşe ale regiunii Campania se află în imediata apropiere a Vietri sul Mare. Aici merită să vizitaţi nenumăratele clădiri medievale aflate în centrul istoric şi Castelul Arechi, ce se înalţă la 263 de metri deasupra oraşului.

Excursii optionale

Napoli
Se viziteaza in Napoli: Castelul Nuovo, Teatrul San Carlo, Piata Plebiscitului si Palatul regal. Situat pe malul golfului cu celasi nume si sustinut de profilul vulcanic aparte al Vezuviului, orasul a fost celebrat de poeti si pictori, din cele mai vechi timpuri, drept unul dintre cele mai  frumoase si mai binecuvantate locuri de pe Pamant.

1403_golfo-di-napoli
Peninsula Sorrentina
Sorrento si Peninsula Sorrentina vor fi vizitate intr-un tur panoramic. Gratie peisajelor sale frumoase, Sorrento este una dintre cele mai renumite statiuni italiene. Ajunsi aici, vom avea timp liber pentru a vizita orasul. Nici cei care prefera shopping-ul nu vor fi dezamagiti, pentru ca vor avea la dispozitie o multime de magazine. Ne vom putea relaxa consumand una dintre bauturile specifice acestui loc, bine cunoscutul limoncello.

Positano night
Roma si Basilica San Pietro
Este o oportunitate unica de a vedea Cetatea Eterna, una dintre cele mai mari capitale ale lumii. Niciun alt oras nu poate egala bogatiile arhitectonice, artistice si istorice si niciun alt oras nu poate sa ofere plimbari in asemenea locuri care iti taie respiratia. Vom admira intr-un tur pietonal si cu mijloacele de transport in comun: Colosseum, Via dei Fori Imperiali, Columna lui Traian, Piata Venetia si Monumentul Vittorio Emanuele II, Capitoliul. Panteon, Piata Navona, Fontana di Trevi si Piata Spaniei. Definitia grandorii o vom afla in Basilica San Pietro, cea mai mare biserica din lume (in ea pot incapea 60.000 de oameni), reprezinta inima romano-catolicismului.

Basilica_di_San_Pietro_(notte)
Orasul antic Pompei si Vezuviu
Orasul Pompei isi fascineaza vizitatorii si astazi, oras distrus de eruptia vulcanului Vezuviu in anul 79. Orasul este pe lista  Minunilor Lumii, iar excavatiile care au inceput in secolul al XVIII-lea pentru a descoperi orasul ingropat in anul 79 de eruptia vulcanului, continua si astazi. Ghidul ne va conduce pe strazile din Pompei unde vom vizita Baile Romane, Forumul si vile ridicate de catre imparatii romani. Cu siguranta vom ramane impresionati de acest sit arheologic si de muzeul in care sunt mulaje a cadavrelor care atesta marea catastrofa de la Pompei.

p1020670


 


 

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*