Parga…dragoste la prima vedere!

iunie 20th, 2014 Agentia Viotop Travel Grecia


Am plecat la drum… Cu chef de vacanță, cu drag de Grecia, cu poftă de gyros , cu cea mai plăcută companie și cu hainuțe în bagaj cât pentru 3 vacanțe (și mdaa, cea mai mare  parte din ele nici n-au avut ocazia să fie împrospătate cu aerul din Grecia) 🙂

Și „drumul e luung” ( zicea o melodie :d) dar noi am descoperit combinația ideală a 3 factori care pot transforma cu usurința km în metrii…condițiile confortabile ale mijlocului de transport + asistență turistică de nota 10 ( maxim, am zis) la care se adaugă, indiscutabil și indispensabil, entuziasmul și nerăbdarea de a ajunge acolo…:)

Și daaa….cel mai dulce gust e cel al revederii. Căci am reîntâlnit-o…mi-era dooor. De cine?? De ea…. PARGA.

10373969_722154011180071_170628516501449456_n10383674_722152947846844_5003149596821021521_n

Oarecum diferită…

Mai  „călduroasă”, căci soarele de început de vară ne-a alintat corpurile zi de zi… Nici prea arzător, nici prea rece… nici prea puternic, nici prea blând… Prea pe gustul nostru 🙂

Mai colorată, căci curcubeul clădirilor căpătau un contrast perfect sub albastrul limpede al cerului … Și-ntr-o perfectă armonie se combinau cu spectrul de culori al mării.. care căpăta parcă (poate în funcție de starea de spirit din fiecare zi 😀 ) felurite nuanțe.

Mai primitoare, căci de data aceasta m-a gazduit 8 zile (nu doar o după-masă de câteva ore, cum s-a întâmplat  în luna octombrie a lui 2013)…. Și astfel, mi-a permis să o descopăr în cele mai mici detalii.

Dar în același timp aceeași…

Aceeași mare Ionică, cu ape limpezi, sărată dar totodată…”dulce” (da, pentru acesta  e gustul care mie îmi place). Plajele se imbracă în albastrul mării, auriul nisipului, verdele viu al vegetației abundente și cenușiul stâncilor și al pietrișului….unele mai aglomerate (Krioneri), altele care se „feresc” de ochii trecătorilor (Piso Krioneri), cu nisipul fin (Lichnos Beach) sau cu pietrișul lor „prietenos” cu tălpile noastre înmuiate în apa mării (Valtos Beach).

64690_722152837846855_7811812408148739014_n10440882_722153594513446_7059570150715186867_n (1)

Aceleași străduțe înguste și întortocheate împânzite de taverne, pub-uri, baruri și magazine de souvenir-uri care ne purtau pașii către faleza portuară sau către castelul Venețian (locația ideală de unde se putea cotempla întreaga frumusețe a Pargăi).

Aceeași  structură în formă de amfiteatru a clădirilor, același aer boem…amprentă venețiană, care adesea mă trimiteau cu gândul către meleaguri situate de partea cealaltă a Mării Ionice 🙂

Deosebită sub lumina zilei, dar încântătoare sub lumina lunii, când străduțele prindeau culoarea tavernelor ce se înșirau de-a lungul lor, când faleza portuară devenea zgomotoasă și aglomerată în sensurile cele mai plăcute ale cuvintelor, când castelul  luminat se înălța parcă mai grandios și cu mai multă măreție deasupra  noastră. Era momentul când acesta, castelul Venețian, parcă  intra în “luptă” cu insulița Panagia – Fecioara Maria pentru obținerea titulaturii de simbol al acestei destinații.

Clădiri colorate, unitățile de cazare ale turiștilor (predominat britanici și italinei) se confundau în același decor cu locuințele localnicilor ale caror încăperi, adesea, se tranformau în magazine de suveniruri. Pub-uri și locații de unde rasuna o muzică bună, tentații pentru o seară dansantă, situate pe faleza portuară. Terasele cele mai apreciate, ușor de confundat cu grădini botanice, erau cele situate pe culme, aproape de castelul Venețian, căci ofereau o panoramă încântătoare asupra zonei.

Fețe zâmbitoare…peisaje și mare…romantică seara și romantică ziua….lămâi, portocali și măslini…Metaxa și Ouzo…Castelul Venețian și Castelul Ali Pasa…insula Panagia (până la care mi-am îmbunătățit stilurile de înot) și bisericuța albă…culoare și iar culoare…Valtos, Lichnos…relaxare, liniște..peisaje încântătoare și golfuri liniștite…prea multe cuvinte despre ea, dar prea puține care o pot descrie exact așa cum e.

Și dacă ai impresia că ai descoperit-o în totalitate, animă-ți programul printr-o plimbare cu trenulețul pentru a ajunge la moara și la cascada din Anthousa, exploarează regiunea Zagoria și Canionul Vikos, fă o plimbare cu barca până la cele mai apropiate insule Paxos-Antipaxos….sau încumă-te să te îndepărtezi mai tare cu un tur al insulelor Ionice (Lefkada, Kefalonia, Ithaka, Scoripons și Meganisi), o croazieră până în Insula Corfu , o excursie cu autocarul până în Albania sau la mănăstirile de la Meteora. Posibilităti de pretrecere a timpului sunt destule…dar doar dupa ce te-ai plictisit de Parga (cam greu, garantez).

 Și ”doritorilor” de Parga (căci există, cu siguranță)..nota bene: evitați transportul cu mașina proprie până aici și apelați cu încredere la agențiile de turism care vă oferă un pachet cu transport autocar sau chiar avion (până în aeroportul din Preveza). Cel mai bine, înainte de a lua decizia dacă optați sau nu pentru mașina proprie puneți-vă întrebarea “De cate ori am câștigat la 6 din 49”, căci găsirea unui loc de parcare sigur pe străduțele înguste ține doar de noroc.

Aaaa, și încă un aspect important…nu vă faceți bagajele să „plângă” din cauza peturilor de apă plată/ minerală, a cutiilor de conserve fără număr și a altor multe alimente pe care unii, vor cu orice preț, să le transport sute de km, pe căldură, pesemne gândind că Parga e un fel de junglă în care găsirea unui supermarket se realizează cu aceeași greutate cu care gasim…un loc de parcare J. Greșit, găsim supermarketuri la orice pas, aproape la fel de des cum găsim portocali și lămâi în orice curte, prețurile sunt foarte accesibile și avem alimentele proaspete (Supermarket Ginis, Arista etc).

Asa că, mai bine lăsați loc liber în bagaj și îngrămădiți acolo, cât cuprinde…rezerve de timp. Aici e marea problema, resimțită din plin și de mine. Orele zboară, zilele au trecut mai repede decat ne-am fi dorit și ne-am fi imaginat. Prin urmare, bucură-te de tot dar nu uita….servește măcar o dată o porție de kalamari/o moussaka sau orice altceva ai poftă la Taverna Bacchos, îndulcește-te cu un desert la Achilleas sau răcorelte-te cu cea mai bună înghețată de la Motleysweet.

Inchei un sejur plăcut, o amintire atât de draga mie….

Și știu că la acest amalgam de sentimente plăcute ce privesc vacanța mea a contribuit și unitatea de cazare unde seara adormeam cu zâmbetul pe buze, cu dor să mai descopar ceva nou din Parga și următoarea zi….Studio Sifakis (genul de cameră care, odata ce ia-i călcat pragul, te face sa exclami un „wooow” lung …de plăcere, de uimire, de satisfacție). Pentru asta și pentru TOT….multumesc Hello Holidays!

Și dacă Wikipedia zice că Parga e un oraș în Grecia….eu zic că Parga e orașul sufletului meu!

10423970_722153694513436_7809785205692199021_n 10448815_722150554513750_1888419962018770037_n

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*