Maramures – Desprinderea de realitatea actuala, intalnirea cu trecutul calduros.

aprilie 24th, 2015 Agentia Viotop Travel Grecia


Poate cel mai important aspect de care trebuie sa tineti cont atunci cand decideti sa mergeti in Maramures este  timpul. Cel putin de o saptamana aveti nevoie pentru a putea vizita, vorbi cu oamenii locului si a va incarca cu energia lor pozitiva, parca din alta lume.

1d442aeb6c499e4bbfbc174f8807bdcc

In inima Maramuresului oamenii calzi va vor primi ospitalieri in casele lor, va vor raspunde intrebarilor voastre zambitori,imbujorati si cu ochii sclipitori de bucurie. Vei descoperi o lume unde oamenii parca nu au griji sau se pricep de minune sa ascunda supararile de zi cu zi. Te vei molipsi de aceasta stare si brusc vei realiza ca bucuriile materiale nu reprezinta nimic pe langa cele spiritoale iar valorile traditionale si culturale te vor imbogati. Vei veni aici pentru ca sunt multe de vizitat, pentru ca tara noastra are multe de oferit si trebuie explorata, pentru ca asa ti ai propus sa iti petreci concediul dar vei pleca avand alta perspectiva asupra unui trai santos spiritual si fizic.

Maramures inseamna pentru majoritatea  portile maramuresene, bisericile de lemn, portul maramuresan traditional, Creasta Cocosului, Cimitirul Vesel, Mocanita si Parcul National Muntii Rodnei insa este frumos sa mergi sa cunosti oamenii, sa le aflii povestea; ei sunt dornici sa impartaseasca vizitatorilor povete si invataminte pe care nu le poti afla decat aici.

O scurta descriere a obiectivelor touristice, locurilor care trebuiesc bifate neaparat in excursia Maramureseana:

Cimitirul vesel de la Săpânţa este unic în lume, prin crucile care există aici, sculptate în lemn, în stil tradiţional. Pe lângă culorile vesele în care sunt pictate, acestea sunt inscripţionate cu versuri ce rezumă cu umor viaţa decedatului.

Bisericile din Maramures – Nu de puţine ori, numele Maramureşului se substituie cu “ţara bisericilor de lemn”. Călătorind prin sate, e uşor să observi că mai toate aşezările au vechea lor biserică de lemn, creaţie a meşterilor locului. Opt dintre acestea au fost incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, putând fi vizitate la Bârsana, Budeşti, Deseşti, Ieud, Plopiş, Poienile Izei, Rogoz şi şurdeşti. Bisercile nu sunt doar obiective turistice: în fiecare duminică şi de sărbători, sătenii, unii dintre ei îmbracaţi în straie tradiţionale, vin aici să se închine. Cu turnuri înalte, ca să fie cât mai aproape de Dumnezeu, cu stâlpi grei de brad sau stejar, sculptaţi manual şi cu acoperişuri de şindrilă, cu valoroase picturi interioare, de o vechime impresionantă, fiecare biserică are istoria şi povestea ei încrustată în lemn.

6f49985639ec611794fac4eb016f78c7

 

Valea Vaser si Mocanita

Construită după Primul Război Mondial doar pentru a transporta lemnul, Mocanita încă este folosită – în mod surprinzător – în scopul original. În zilele noastre, în ciuda vârstei sale înaintate, locomotivei cu aburi i s-a mai dat o sarcină: aceea de a transporta turiştii. Biletul este 45 de lei pentru adulti si trenul cu aburi pleaca in fiecare zi la 9 dimineata. Nu va faceti griji in privinta locurilor, se suplimenteaza cu inca 2 mocanite in cazul in care sunt suprasolicitari. Va puteti interesa pe site-ul lor, aestia organizeaza plimbari cu mocanita la luna plina, spectacole cu muzica folclorica sau chiar rock si multe multe altele.

1ae2ac9b46598b9cf62dbee1ee6b785f

 

Portile de lemn

Porţile de lemn sunt de când lumea simbolul satelor maramureşene. Motivele încrustate în stâlpii porţilor, pe acest hotar simbolic dintre lume şi gospodărie, dintre spaţiul neutru şi cel sacru, au rolul de a proteja casa şi familia: funia rasucită , soarele, pomul vieţii sunt toate expresia marilor mituri din cultura romaneasca.
Azi, în Maramureş, mai pot fi văzute porţi şi case vechi de lemn, in special in satele de pe Valea Cosăului şi Valea Marei, precum şi în Muzeul Satului din Baia Mare si Sighet.

 5470f652f95c68e0caaaf881bbbb3070

Orarul Festivalurilor Maramuresene pe tot parcursul anului

Ianuarie

Anul Nou: De pe 31 decembrie până pe 6 ianuarie este perioada în care se strigă urăturile. Pline de umor sunt jocurile numite Capra şi Ursu, în care oameni mascaţi dansează şi strigă versuri comice. Festivalul de Colinde, Datini şi Obiceiuri de Iarnă la Ucrainieni – Sighetu Marmaţiei.

Martie

Serbările Zăpezii – Borşa: De obicei, acestea au loc în primul week-end din martie; spectacole pe zăpadă, sporturi de iarnă, dans şi voie bună.

Serbarea lenker-ului – Cavnic: Un week-end la începutul lunii martie este dedicat concursurilor desfăşurate pe tema sporturilor de iarnă, muzicii şi dansului.

Aprilie

Udătoriul – Şurdeşti: Ritual agrar vechi, care sărbătoreşte cel mai muncitor sătean (udătoriu’), a cărui selecţie este strictă: împreună cu alţi săteni muncitori, el este observat multă vreme de către un juriu format din bătrâni, înainte de a fi selecţionat.

Câte flori pe Iza-n sus – Dragomireşti: Festival popular, în prima duminică de după Paşte, cu dansuri, cântece şi costume populare.

Mai

Tânjaua de pe Mara – Hoteni. Festival de obiceiuri agrare, din satele Hoteni, Sat Şugatag şi Hărniceşti. Întreaga comunitate, purtând costume populare, se adună pentru a-l sărbători pe cel mai harnic bărbat, cel care şi-a desţelenit prima dată ogorul. El este aşezat pe o tileguţă, acoperită cu covoare din lână colorate şi trasă de mai mulţi tineri. Perechi de tineri cară cele 12 tânje (de obicei, acesta e numărul), decorate cu rămurele, flori, prosoape albe şi panglici colorate.

Armonii de primăvară – Vişeul de Sus: Festival popular şi de literatură, cu o tradiţie de aproape 30 de ani.

Iunie

Jocul Bărbătesc – Petrova: Dansuri tradiţionale pentru bărbaţi, un concurs pentru toboşari, muzică populară şi costume. Serbările Lăpuşului – Târgu Lăpuş: Unul din cele mai importante festivaluri folclorice din Ţara Lăpuşului: concursuri, artă populară, concerte.

 

Meşteşuguri populare

Dacă veniţi să îi vizitaţi pe maramureşeni, veţi avea prilejul să îi vedeţi “meşterind” la fel ca acum mulţi-mulţi ani. La loc de cinste printre meşteşugurile tradiţionale e sculptatul în lemn. De la blide, linguri, pecetare şi obiecte de mobilier, la case, porţi şi biserici, tuturor le-au dat formă în lemn meşterii locurilor. În domeniul ţesăturilor, femeile din Maramureş cunosc secretul extragerii culorilor naturale din plante şi coajă de copac.

 

Mancaruri traditionale maramuresene

Maramuresenilor le place sa manance gras, satios si proaspat. Agroturismul se practica cam in toate pensiunile locului si veti fi primit cu bucate traditionale preparate in gospodarie. De dupa portile de lemn sculptate de mesterii din Maramures te intampina tot soiul de arome. Carnea se frige in tigai imense, se prajesc jumarile, se face si ciorba acra din carne moale, se amesteca in cazanele cu fasole, se trag carnatii is sfori lungi si se freaca soriciul cu sare grunjoasa. Slanina este taiata mestesugit in „table” lungi si groase care se vor lasa la afumat langa sirurile de carnati si muschi. Bucatele se vor taia marunt si vor fi servite oaspetilor, langa paine proaspat scoasa de la cuptor, cu ceapa rosie sau alba. Satenii deschid masa cu un paharele de palinca sau horinca. Bautura foarte tare care se prepara doar din fructe.

29d4fff488f92e896aa008778b4ce755

Pentru o purificare spirituala si pentru a vedea ceva unic atat la noi in tara cat si in lume, AGENTIA VIOTOP TRAVEL , recomanda cu culdura aceasta destinatie si ofera programe de cazare early booking , last minute , senior voyage.

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*